Jaké konektory použít pro napájení a jaké pro data.
Silové konektory

Na spojování vodičů, kterými tečou větší proudy (centrální rozvod 16V stř.,  J a K vodiče), potřebujeme spolehlivé konektory. Já osobně používám konektory prodávané v GM Electronic pod označením PSH-06 (vidlice) a PFH-06 (zásuvky). Dodávají se v provedení dva, tři a čtyři póly (výrobce uvádí také 6-9-12 a 15). Jsou to stavebnicové konektory se zámkem a klíčem („samce“ a „samičku“ nerozpojíme bez stisku západky a vzhledem k odlišnému tvaru jednoho segmentu lze konektory spojit pouze jedním způsobem). Podobné konektory najdete i v automobilech. Kontakty jsou z pocínovaného fosforbronzu a snesou proud až 10A/kontakt. Prodávají se zvlášť tělesa konektorů z nylonu a zvlášť kontakty, nemusíme tedy osazovat všechny dutinky.

Cenově jsou velice výhodné, těleso konektoru stojí od 1,50 Kč do 2,70 Kč, kontakty (dutinky i kolíky) 1,10 Kč /ks. Za 12 korun máte spolehlivý pár konektorů. Popis a ceny na: http://www.gme.cz/konektory-se-zamkem-na-kabel/konektor-se-zamkem-psh06-04pn-p800-213/ (úprava linku prosinec 2011)

Pozn. Uvedené konektory jsou s roztečí 4,5 mm, podle katalogu existují ještě podobné s roztečí 6,2 mm. Nedoporučuji použití dvoupólových konektorů. Někdy by se mohlo stát, že propojíte to, co spojeno být nemá. Raději pár desetníků navíc a máte jistotu, že k chybě nemůže dojít. Já osobně používám čtvercové čtyřpólové konektory PSH/PFH06-04PN pro U/V (16 V~) a J/K vodiče.

Konektory-PSH-PFH_large2

konektor-UV

konektor-JK

Zapojení si může každý navrhnout dle svého, jedna z možností je na dalším obrázku. Ve většině případů mám v konektoru pouze dva vodiče, ale využívám je právě proto, že nemůže dojít k chybnému spojení. Výhodou zapojení na obrázku je, že bez jakéhokoliv „taháku“ okamžitě vidíme, kde jsou jednotlivé signály (podotýkám, že U a V jsou zaměnitelné). Vodiče používám silové H07 V-K 1,5 BA-bílý/rudý/černý  /CYA/. Průřez 1,5 mm² se může zdát přehnaný, ale zvolil jsem ho s ohledem na minimální úbytek a také proto, aby při zkratu nedošlo k přehřátí či rozžhavení vodičů. Samozřejmě, použitím dostatečně dimenzovaných vodičů a pevných konektorů, které se samy nerozpojí, docílíme i vysokou provozní spolehlivost. O použitých vodičích a souvislostech najdete více na http://www.masinky.info/2011/08/napajeci-vodice/.

konektro-2x2-foto

 

 

Na obrázku vlevo je fotografie jednotlivých komponentů PSH06-04PN (vlevo) a PFH06-04PN.

 

 

konektor-12Trojpólové konektory PSH/PFH06-03P je možné použít pro rozvod +12V a +5V pro napájení elektroniky. Bylo by možné využít i čtyřpólové konektory s kontakty v jedné řadě (PSH/PFH-04P) a např. zdvojit  kontakt pro 0V.

 

 

 

Konektory pro menší proudy

(Doplněno 17.září 2011)

konektor-DILDostal jsem dotaz, jaké konektory použít pro „zbytek“ dráhy, tedy na spoje vodičů tam, kde netečou velké proudy. Možností je samozřejmě hodně – existuje nepřeberné množství různých slaboproudých konektorů. Já osobně používám velmi často konektory „samodomo“ vyrobené z precizní DIL patice (podrobněji viz web přítele Martina Pinty). Maličko jsem je ještě zdokonalil – v místech, kde hrozí záměna více konektorů, používám rozlišovací klíč, který zabrání záměně. Není to žádná věda. Konektor má o jednu (teoreticky lze i více) dvojici dutinka-kolík navíc. Na té polovině konektoru, kde trčí kolíky (tedy „samec“), jeden kolík vyštípneme a vteřinovým lepidlem ho vlepíme do odpovídající pozice na „samici“. Pilníčkem provedeme závěrečný make-up. Už nikdy do takto upraveného konektoru nezasuneme jiný, než stejně „kódovaný“ protikus. Obrázek vše dopoví.

Dodatek (15.2.2012): Komu se nechce řezat precizní patice DIL (resp. nemá jich nadbytečné zásoby), může použít tzv. precizní dutinkovou lištu. Stejně jako patice jdou zasouvat do sebe, takže ji můžeme použít ve funkci „samce“ i „samice“, nebo místo „samce“ můžeme použít precizní oboustrannou lištu. Na tuto lištu se pájí vodiče lépe než na dutinky.

 konektor-se-zamkem-xinya-psh02-05pg-obrazek-1Velmi často též využívám konektory se zámkem do plošných spojů – zejména na propojení desek s elektronikou mezi sebou, nebo mezi deskou dekodéru a ovládaným zažízením. Vyrábí se s různým počtem kontaktů.

Leave a reply

required