Při instalaci návěstidel i v provozu modelové železnice občas potřebujeme přezkoušet funkčnost jednotlivých návěstidel. Pokud používáme ovládání pomocí protokolu S-com je situace trošku komplikovaná tím, že na přezkoušení návěstidla osazeného dekodérem S-com, potřebuje zdroj signálu, který přepíná jednotlivé signály na návěstidle. Samozřejmě, je to možné pomocí profesionálního dekodéru ND-4, ale k tomu potřebujeme mít tento dekodér volný a navíc ho ovládat pomocí PC. Na rychlou zkoušku to může být trochu těžkopádné.

Vysilac-S-COM-fotoPopisovaný obvod je vlastne jednoduchý generátor signálu S-com, který vždy po stiskutí tlačítka vyšle kód návěsti. S každým stiskem se inkrementuje hodnota uloženého znaku a vyšle se vždy další signál. Takto to jde dokola od 0 do 15 (resp. je možné programovou úpravou tuto hodnotu zvýšit až do 127). Je použitý obvod Microchip PIC12F675, jedno tlačítko a jeden odpor. Vše ostatní zabezpečí software. Program je skutečne jednoduchý a předem se omlouvám všem „fajnšmekrům“. Jeho výpis uvádím pro zájemce ve zdrojovém tvaru asm (pro možné použití jinde) i jako hex soubor pro přímé „vypálení“ do mikropočítače. Ve schémátku i v návrhu plošného spoje je součátek trochu víc, je tam i stabilizátor 5V a dvě LED diody – zelená indikuje přítomnost napájecího napětí a modrá data na vodiči S-com. Tři připojovací plošky slouží pro připojení tenkého kablíku osazeného na druhém konci příslušným konektorem pro řadič S-com. Já sám jsem plošný spoj ani nevyráběl, celý obvod je na kousku univerzální desky s drátovými propojkami. (Viz fotografie.)

Vysilac-S-COMDokumentace je ke stažení zde. Pokud má někdo o tento obvod zájem a má problém s programováním PIC-u, napište.

Poznámka (po roce, 11.2.2012):
Pokud by někomu více vyhovoval vysílač, který bude současně na displeji ukazovat vyslanou hodnotu znaku, může použít k výše popsanému obvodu doplňující Indikátor S-com z dílny V.Báňi. Ovšem, bude to poněkud dražší řešení.

 

2 thoughts on “Vysílač signálu S-com

  1. Ivan Běl

    Dobrý večer,chtěl bych se zeptat,zda je možné k Vám zaslat procesor k nahrání programu vysílače signálu S-com.Za odpověď předem děkuji.
    I.B.

Leave a reply

required