arduino-logo-915A6BEC07-seeklogo.comV poslední době mezi příznivci digitálních vláčků vypukla Arduinománie. O co jde?

Arduino je už starší koncepce mikropočítačových modulů, použitelných jak amatérsky, tak i poloprofesionálně. Jedná se o otevřený projekt, všechny podklady jsou volně přístupné na webu, nikdo nebrání jejich použití jak pro soukromé účely, tak i obchodně. Existují tisíce různých projektů s volně dostupnými podklady i software.

Blíže o Arduinu doporučuji https://www.arduino.cc/ nebo v češtině http://arduino.cz/. Ze druhé jmenované stránky jsem si dovolil vypůjčit následující odstavce (jen maličko upravené).

CO JE ARDUINO

Arduino je otevřená (open source) elektronická platforma, založená na uživatelsky jednoduchém hardware a software. Arduino je určeno pro každého, kdo chce tvořit rychle a jednoduše nové, interaktivní a zábavné projekty. Arduino je pro všechny, kdo se chtějí učit programovat, nebo jen pochopit, jak fungují moderní technologie. Arduino je vlastně počítač, který pomocí různých senzorů dokáže vnímat vnější svět a reagovat na něj například pohybem motorků, svícením LEDek a nebo jak si jen dokážete představit. ...

Hlavními výhodami Arduino platformy je jednoduchost použití, obrovské množství kompatibilního hardware a Arduino shieldů, dobrá cena oproti kitům a stavebnicím, ale hlavně podpora obrovské komunity Arduino nadšenců. Díky této celosvětové skupině je možné nalézt Arduino návody téměř na cokoliv, od použití Arduina jako toustovače, přes stavbu 3D tiskárny a robota až po jeho vyslání do vesmíru jako satelitu. Možnosti využití Arduino open source platformy jsou téměř nekonečné, záleží jen na vaší fantazii. Hlavní je chuť něco tvořit, pak se výsledky rychle dostaví. Základy elektrotechniky a programování se hodí, ale nejsou pro práci s Arduinem nezbytně nutné.

Samozřejmě, vyskytují se i projekty týkající se digitalizované modelové železnice. A proč by ne? Některé obvody, které používáme pro vláčky, si o to přímo říkají.

A tak nalezneme na Internetu množství stránek, věnovaných našeme společnému koníčku a Arduinu. Na některé z nich zde postupně přidám odkazy.

20150526180610_Genuino

A CO JE GENUINO?

Z nejrůznejších (nejspíš marketingových) důvodů, které nemíním sledovat ani popisovat, se zavedlo a ustálilo, že název Arduino se používá v USA a ve zbytku světa pak GENUINO. Protože nejsme právníci, ale technici, je nám to v podstatě jedno. Stejně, jako výrobcům. Technicky jsou oba projekty kompatibilní. Navíc, někteří výrobci či autoři, si zavedli nebo zavádí další názvy. Jeden z nich je i LOCODUINO. Snad ani nemusím psát, o čem je … Jen ten jazyk, ve kterém je jeho stránka. Zní dobře, ale u nás mu moc lidí nerozumí. A překladač Google sice něco zvládne, ale není to ono …

 

V této rubrice v blízkém čase najdete popisy zajímavých „shieldů“ pro použití s digitálními vláčky, návody, komentáře a úvahy s tím související.

Posted in: Arduino.
Last Modified: 19 května, 2016

One thought on “Arduino

  1. Thierry

    Hi. Just a word to say that LOCODUINO is a site about using Arduino hardware / software in Railroad modelling. We write articles (in french…) to teach electronic and programmation to modellers, and to describe projects like Dcc command stations or accessories decoders…

Leave a reply

required