Jednoduchý přípravek pro ohýbání prutů flexi kolejí. Odborníci jej určitě znají, uveřejňuji jej spíš jako informaci pro začátečníky.

ohybacka1Při práci s flexibilními kolejemi jsou dva způsoby práce. Někdo koleje ohne v ruce nebo podle šablony a připevní k podkladu. Obvykle při tom nebere do úvahy, že koleje jsou neustále silně pružící (hlavně, pokud je poloměr ohybu dost malý – méně než 500 mm), a tedy pokud bude někde slabější místo v upevnění, může dojít k jejich utržení (zejména, pokud jsou jen lepené a jeden konec např. končí zarážedlem). Navíc, v místě, kde jsou koleje spojovány spojkami, nepůsobí na pruty rovnoměrné síly a vznikají menší či větší zalomení. Druhý přístup k problematice je takový, že se lepí pouze vytvarované pražce a do nich se nasouvají více či méně předem ohnuté (předpružené) pruty. Samozřejmě, nemusí být ohnuté přesně na požadovaný poloměr, ale je to určitě lepší, než nasouvání rovných prutů.

A právě na to předběžné ohýbání je určen přípravek, který zde popisuji. Podotýkám, že na webu najdeme různé konstrukce i profesionální výrobky. Já jsem se inspiroval článkem na Tranmanii (kde doporučuji přečíst si podrobný popis) a hlavně na webu Václava Martinického (†) – „Martina H0“ v článku Zakružovačka kolejových prutů. Až po vyrobení mého přípravku jsem objevil i profesionální výrobek z USA za „lidových“ 80$ + poštovné, který si můžete objednat zde . Na tomto webu lze také vidět video znázorňující práci s touto ohýbačkou (záložka „Videos“ pod obrázkem).
 Podotýkám, že mnou navržený přípravek je pro kolejivo TT, zřejmě beze změny bude fungovat i pro N. Pro H0 jsem ho nezkoušel, ale jediné, co by snad bylo potřebné přizpůsobit je tloušťka podložky pod ložisky. Ale je pravděpodobné, že to nebude potřebné (nezjišťoval jsem geometrii H0 kolejiva).
 Základ tvoří tři ložiska o vnějším průměru 13 mm (není kritický, vyhoví 8-20 mm) a vnitřním 4 mm. Ideální je ložisko, které má jen minimálně zaoblené hrany. Ale geometrie je daná normami, takže musíme použít to, co je na trhu. Zakoupené byly zde . Ložiska jsou podložena antikorovou podložkou 4,3 mm. Důležité je, aby vnější průměr podložky byl menší, než je vnější průměr ložiska. Velmi důležitá je tloušťka podložky. Ideální je jen o maličko větší, než je výška paty kolejnice. Ložiska i s touto podložkou jsou upevněné šrouby M4x16 k podkladové desce (může to být silnější plast, plexisklo, pertinax nebo texgumoid, záleží na tom, co dům dal … a také na vyžadované odolnosti). Rozteč otvorů krajních ložisek je 35 mm, opět není kritické. Třetí ložisko je uprostřed, upevněné na vyfrézované štěrbině, která je kolmo ke spojnici krajních ložisek (v nouzi ji může nahradit několik děr o průměru 4 mm). Opět je podložené podložkou 4,3 mm. Místo klasického šroubu je použitý šroub M4x16 s křídlem, zakoupený zde . Zespodu je použitá křídlová matice s podložkou. To umožní povolení a utažení šroubu a posun ložiska bez použití nástroje.  Více řeknou asi obrázky.

Pohled zvrchu

Pohled zvrchu

ohybacka2

Pohled zespodu

 

 

 

 

 

 

Jak se s ohýbačkou pracuje? Doporučuji již uvedené odkazy nebo video  (je zbytečně dlouhé a ukecané, stačí 1:00 – 2:15 min). Opisovat již napsané nepovažuji za férové a psát to samé jinými slovy je asi zbytečné. Jediné, co je potřebné zdůraznit je, že prut se do ohýbačky tlačí. Pokud bychom ho vytahovali, zbytečně bychom ho vyrovnávali.

Co dodat? Zalíbila se mi ohýbačka s plynulým nastavením pomocí šroubu – viz odkaz výše, nebo video. Už ji mám v hlavě i na papíře a jen čekám na materiál. Pak ji zde uveřejním také.

(Upraveno 5.4.2013)

 Sliby se mají plnit, takže zde je nová verze. (Doplněno 1.5.2013)

Posted in: Udělátka.
Last Modified: 25 prosince, 2013

Leave a reply

required