Ohýbačka HiTech

Ohýbačka HiTech

Jak jsem se již zmínil v popisu předešlé verze, víc se mi líbí ohýbačka s plynulým nastavováním poloměru ohybu pomocí stavěcího šroubu. Navrhl a vyrobil jsem takovouto verzi. Na rozdíl od té z USA za 80 USD, tato mne stála pár desítek korun za materiál a cca 3 hodinky práce. Vyšel jsem z předešlé verze, ale pohyblivé ložisko jsem upevnil na posuvný píst se stavěcím šroubem. Celá sestava je nenáročná a nejsou potřebné žádné speciální nástroje nebo dovednosti.

Použité díly jsou na obr. 2.

 

Ohybacka-HiTech1

Obr. 2 – díly ohýbačky

 

Popis jednotlivých součástí

1. šroub M4 x 16
2. ložisko, vnější průměr 13 mm, vnitřní 4 mm

3. položka 4,3 mm
4. (perová podložka) – nahražena trubičkou o vnitřním průměru 4 mm a délce, která je součtem tloušťky základní desky a stěny profilu č. 6
5. pružina

6. Jaklový profil 10 x 10 mm (vnitřní 8 x 8) z plastu, hliníku a pod. Délka 75 mm. Výřez o délce cca 20 mm a šířce 5 mm.
7. Ms hranol 8 x 8 mm, délka 40 mm, otvor se závitem M4 cca 6 mm od konce.
8. Ms hranolek 8 x 8 mm, délka cca 5-8 mm. Otvor se závitem M5 v ose.
8a. – není na fotografii – stejný díl jako 8., ale bez otvoru. Je zalepen do vrchu dílu č. 6 jako zarážka pro pružinu.
9. Stavěcí šroub M5 x 16 až M5 x 25.

(Seznam se týká součásti posuvného prostředního dílu, kromě nich jsou použité dvě pevná ložiska –  2 x díly 1 a 2, 4 x díl 3, 2 x perová podložka 4,3 mm a 2 x samosvorné matice M4).

Sestavení:

Obr. 2

Obr. 2

Obr. 3

Obr. 3

 

Do profilu 6 se nejprve vlepí hranolek 8a, vloží pružina, hranol 7 a vlepí se hranolek 8 se závitem. Na lepení použít buď epoxidové lepidlo, nebo kontaktní rozpustidlové lepidlo (Chemoprén). Pozor na možné přilepení hranolu 7. Pokud se to podaří, začneme znovu výrobou nového dílu 6 (!!!). Proto je lepší před lepením dílu 8 zatlačit co nejdále díl 7 a uchytil např. svorkou.

Postup je znázorněný na obr. 2.  Po zaschnutí můžeme vyzkoušet funkčnost posuvu – obr. 3.

Celá sestava pístu se poté přilepí pod základní desku původní ohýbačky. Může se též umístnit do vhodné přístrojové krabičky, ale to jsem považoval za zbytečné. Americká ohýbačka má ještě jakousi stupnici, na které se dá měřit velikost vysunutí ložiska. To sice může trošku přispět při opakovaném ohýbání stejných poloměrů, ale nelze to považovat za absolutní míru. Zakřivení prutu záleží také na jeho materiálu, počtu protažení a také rychlosti a síle, jakou prut protlačujeme. Takže jsem měrku vynechal, zbytečně by se komplikovala konstrukce. Přidal jsem pouze pryžové nožičky.

Výsledek mé práce je zde. S verzí III – „Super-Hi-Tech“, řízenou mikroprocesorem a počítající zakřivení oblouku v závislosti na teplotě okolí, nepočítám!

Ohybacka-HiTech4

Obr. 4 – Sestavená ohýbačka – pohled zespodu

Posted in: Udělátka.
Last Modified: 25 prosince, 2013

Leave a reply

required